AFOLové- dospělí fanoušci LEGA®

Jak jistě víte, tyto články píši pod hlavičkou Polabských kostek, což je výstava zaměřená na LEGO® tvorbu a vše, co s touto oblíbenou stavebnicí souvisí. Proto bych Vám rád trochu přiblížil ty, bez kterých by naše výstava, ani jiné LEGO® výstavy nemohly vznikat.

Jsou to AFOLové. Pravděpodobně jste se zatím s tímto oslovením nesetkali, i když možná někteří z Vás by se určitě mohli takto nazývat také. AFOL je vlastně zkratka anglického označení Adult Fan Of Lego® (Dospělý fanoušek Lega®). AFOLové jsou po celém světe, tvoří různé komunity, ať už národností, nebo podle tématických sfér. Na diskuzních fórech i sociálních sítích si vyměňují své zkušenosti, postřehy, sdílejí svá díla, diskutují o tomto svém koníčku. Vrcholem jejich snažení pak bývají výstavy, kdy mohou návštěvníkům svá díla předvést v plné parádě. Ale začněme tak nějak od začátku...

AFOLy bych zjednodušeně rozdělil do dvou kategorií:


1. Stavitelé

To jsou Ti, co z LEGA® staví svá autorská díla. Paleta témat je celkem nevyčerpatelná a každý tak může stavit to, na co si zrovna vzpomene a co je mu blízké. Třeba takoví hradaři (mezi které se hrdě hlásím) se specializují jak si jistě domyslíte na hradní tématiku. Ale postavit hrad, není to stejné jako postavit hrad. Někteří stavitelé jsou specialisti na reálný středověk a tak pod jejich rukama vznikají díla, která téměř dokonale zobrazují středověký život i architekturu a můžete díky nim zjistit, jak vlastně ty hrady, které dnes navštěvujete jako zpustlé zříceniny vypadaly v době své největší slávy. Naopak jiní hradaři mají rádi Fantasy tématiku. Ti tak mohou popustit uzdy své fantazii a vytvářet například vznešená sídla elfů, čarodějné věže, dračí sluje, nebo zpustlé ruiny plné oživlých mrtvol (má oblíbená disciplína).

Dále bych takto mohl psát o stavitelích vesmírných základen, měst, pirátů, aut, soch, technických a pohyblivých modelů, ale to by bylo minimálně na malou knihu. Z LEGA® se dá totiž postavit úplně vše.

Často se mě i jiných stavitelů návštěvníci na výstavách ptají, kde by si mohli takové modely koupit, nebo kde se dají sehnat návody, že by si to chtěli postavit také. Vždy k jejich údivu odpovídám, že na tyto stavby žádné návody nejsou, že vznikají v hlavách svých tvůrců a všechny tak jsou originály. Někteří stavitelé, ale umí ke svým stavbám návody vytvořit. Tyto návody spolu se seznamem použitých dílků pak lze zakoupit (někteří autoři je i nechávají volně k dispozici) v digitální podobě. Zájemci si pak mohou nakoupit potřebné dílky a takový model si postavit sami.


2.Sběratelé

Zaměřením těchto AFOLů je sbírání originálních stavebnic LEGO®. I oni mají nepřeberné možnosti, jak staví svoje sbírky. Někteří jsou zaměřeni jen na určitá témata, kdy jejich cílem je vytvářet kompletní sady stavebnic, které od daného tématu LEGO® vyprodukovalo. Pokud třeba někoho oslovila řada Architecture v době, kdy se dostala do produkce a chtěl by z této řady vytvořit ucelenou sbírku, znamená to pro něj, že musí každý rok koupit všechny stavebnice dané řady, které se ten rok dostanou do prodeje a takto většinou pokračuje celou řádku let, dokud LEGO® neukončí produkci této řady. Zní to naprosto jednoduše, ale nikdo dopředu neví, kolik let daná řada poběží, takže se může stát, že kompletní sbírka bude obsahovat pár stavebnic, ale i to, že těch stavebnic ve finále bude mít sběratel plný byt.

Začít sbírat nějakou sérii od začátku produkce je ta jednodušší varianta, ale pustit se do sbírání již zaběhlé série, nebo dokonce již ukončené, to už je o dost zajímavější. Rozhodnout se dnes sestavit celou sérii pirátů z 90tých let určitě není cílem nemožným, ale cesta k tomuto cíli bude zaručeně náročnější. O to větší pak ale bude radost, pokud se to povede. Většinou se totiž nepodaří získat celou sérii najednou a pokud přeci jen ano, suma, za kterou bude k mání bude pro mnoho lidí astronomická. Pak nezbývá, než sbírku sestavovat postupně z jednotlivých stavebnic. A to pak sběratele čeká brouzdání po internetu, prohlížení všemožných bazárků, aukčních portálů, nebo portálů zaměřených přímo na LEGO® jako je například www.Bricklink.com. Někdy mohou pomoci s kompletací sbírky i kolegové AFOLové. Některé stavebnice se podaří sehnat lehce, na některé dlouho nepůjde natrefit. Je to sice občas běh na dlouhou trať, ale taková sbírka s příběhem bude mít pro svého majitele o to větší cenu.


Stručně jsem popsal pár možností tvorby sbírek, ale sbírání LEGA® je opravdu rozmanité a záleží na každém staviteli, jak chce, aby jeho sbírka vypadala, nebo co by měla obsahovat. Někdo prostě kupuje vše, co se mu líbí a někdo třeba úplně vše, co od LEGA® vyjde.

Ať už se AFOLové věnují stavění modelů, sběratelství, nebo všemu dohromady, jsou to prostě lidé, kteří LEGU® věnují podstatnou část svého volného času. Ti čeští se sdružují v komunitě www.KOSTKY.org o které se dozvíte více v jednom z připravovaných článků.