Bílý Dům 21054

Dnes se společně podíváme na jeden originální LEGO® set z řady Architecture. Je jím model sídla amerických prezidentů- Bílý Dům.

Řada Architecture je, jak již její název napovídá, zaměřena na světovou architekturu a tak můžete mít doma krásné památky a významné budovy z celého světa pěkně vystavené v jedné místnosti.

Pojďme se ale pustit na model Bílého Domu, který dnes čeká na sestavení...

Než otevřeme krabici, řekneme si pár základních informací. Set je podle výrobce vhodný pro věk 18+ (ne nebojte, nenajdete v něm nic, co by bylo mládeži nepřístupné). Myslím ale, že je doporučený věk trochu nadsazený a set by zvládli v pohodě postavit i jedinci dejme tomu 14ti, 15tiletí. V krabici pak na Vás čeká 1483 většinou drobných dílků, což je docela pěkná porce. No a rozměry modelu jsou na řadu Architecture také docela zajímavé. Na délku má tento kousek 48cm, hluboký je 21cm a výška 12cm.


Dost už ale bylo teorie, jde se stavět...

Po rozbalení krabice na vás čekají kostičky rozdělené v očíslovaných sáčcích, poměrně obsáhlý, ale srozumitelný návod, knížečka s historií Bílého Domu, která je ale pouze v Angličtině, takže pokud zrovna tento jazyk neovládáte, můžete si překlad stáhnout na adrese: www.LEGO.com/architecture .

Nyní už ale otvíráme návod, trháme sáčky označené jedničkou a pouštíme se do prvního ze tří ucelených bloků, které tvoří finální model. Stavba díky opravdu přehlednému návodu není složitá a jde poměrně svižně od ruky. Co je dle mého názoru na modelech řady Architecture opravdu povedené jsou stavební techniky, díky kterým se z malých dílků vytváří opravdu zajímavé a precizní detaily a ani v tomto setu o ně není nouze. Po nějaké chvíli pohodového stavění už vyrostla celá centrální část modelu. Za zmínku určitě stojí půlkruhové sloupořadí a ty dva krásné košaté stromy.


Návod říká, ať otevřeme sáčky označené čtyřkou a tak vysypáváme kostičky a pouštíme se do východního křídla. Stavba jde zase pěkně od ruky. Hotová část je o poznání nižší, než ta centrální a není ani tak zdobná, určitě ale zaujme zahrada s jednoduše, ale pěkně vyvedenými keři a opět pěkně řešenými stromy.

Jdeme tedy na poslední modul, západní křídlo. Ten je stavebně zajímavější, než modul východního křídla. Za zmínku stojí kolonáda a pěkně vyřešená oválná pracovna, hezký dojem dotváří již výše zmíněná zeleň.

Máme hotovo a stojí před námi krásný model prezidentského sídla s mnoha pěknými detaily. Stavba tohoto modelu je opravdu pohodová, bez zbytečných krkolomností a tak pokud si chcete jen tak zarelaxovat o víkendovém odpoledni, je tato stavebnice ideální volba s hezkým finálním výsledkem.